ŠAKAL KAKO TO JEZIVO ZVUČI

25.01.2010 20:57

Da, baš tako.

Sa ovom konstatacijom složiće se svaka lovačka organizacija na čijem se terenu ovaj razbojnik zapatio i razmnožio. Jugoistočna Srbija već je upoznata sa činjenicom šta je šakal u lovištima. Centralna Srbija se tek upoznaje sa problemom a Vojvodina tu i tamo.Lalinski. Polako.Neki se jede a neki se nejede.

 Oni koji su osetili šta znači šakal u svome reviru, zvone na sva zvona i upozoravaju. Neki tek prikupljaju iskustva a neki okreću glavu jer još nije stigao u njihovo dvorište.

Nažalost , kad bude stigao mozda ce već biti kasno.

 Poučeni situacijom kako šakal polako osvaja lovne terene Srbije i kojom se ekspanzijom širi, nije na odmet prikupiti što više saznanja o njemu i doneti zaključak kakvog uljeza imamo za protivnika.

A onda treba upoznati protivnika da bi znao kako da mu se odupreš.

A protivnik je mnogo jak.

 

ZOOLOGIJA :

  Image Šakal / canis / pripada familiji pasa / canidae /, i spada u grupu mesoždera / carnivora /. Genetski spada u istu grupu gde su : Sivi Vuk / canis lupus / ; Domaći pas / canis familiaris / ; Kojot / canis latrans /; Dingo / canis lupus dingo / ; Crveni Vuk /canis rufusor / ; Etiopski Vuk / canis simensis / i  izumrli Smrtonosni Vuk / canis dirus /.

 

Ono što je takodje bitno, šakal nije u  nikakvom srodstvu sa lisicama /vulpini /.Da , neke vrste šakala liče na njih ali nisu u srodstvu. Takodje to znači da ni lisice nisu vrsta ili podvrsta kerova  kako je to odomaćeno kod neke lovačke populacije u Srbiji